Топлите дни и ярките цветове на златната есен остават зад гърба ни. Навлизаме в късната есен, която не харесваме особено много, а именно заради студа, влагата, вятъра и подтиснато настроение. Въпреки това, Аюрведа вижда този период като най-доброто време за енергийна трансформация и духовни практики. Как да се уверите, че няма да изпаднете в депресия и как да използвате напълно потенциала на есента за личностно развитие?
В основата на аюрведичния подход към човек е познаването на индивидуалната конституция. В зависимост от това какви енергии преобладават в тялото ви, определя как ще реагирате на случващото се около вас. Например, кой е по-податлив на есенна депресия? Представители на капха доша, в която преобладават елементите на земята и водата, но силно липсва огънят. Това означава, че капха пракрити трябва да запали и поддържа питта доша. В противен случай обикновеният блус може да се превърне в депресия, от която може да бъде трудно да се отървете.
Според Аюрведа трите доши – вата, питта и кафа – влияят на всичко, което ни заобикаля.
Вата доша отразява елементите на въздуха и етера, питта обединява огъня и водата, а кафа олицетворява земята и водата. Когато трите енергии са в хармония, ние се чувстваме добре както физически, така и психически. Енергийният дисбаланс води до здравословни проблеми и промени в настроението. Дисбалансът може да бъде причинен от нарушение в ежедневието, неподходяща диета или от времето. Така студената и влажна късна есен засилва енергията на кафа. Нашата цел е да намалим нивото на кафа доша и да попълним запасите от питта и вата.
Как да се заредим с енергия, ако слънцето и топлината стават все по-малко?
Основното нещо е да не стоите в рамките на четири стени. Липсата на светлина и чист въздух източва оджас – жизнена енергия, която дава сила. Ако е възможно прехвърлете практиката си по йога и пранаяма в гората или парка или поне направете по-дълга разходка. Този подход ще засили питта доша, която стимулира метаболитните процеси. Въздушният елемент на вата доша ще освободи тялото и ума от мрачните мисли.

Храна през късна есен
За да се заредите, трябва да ядете храна подходяща за сезон. В есенната диета е препоръчително да намалите количеството храни, които провокират кафа доша и да се съсредоточите върху храни, които увеличават питта.
Идеалното есенно меню включва прясно приготвени зеленчуци, хранителни масла, сушени плодове, зърнени храни, бобови растения, яхнии и червени плодове и зеленчуци. Не забравяйте за затоплящите люти подправки, които стимулират метаболизма: горчица, джинджифил, чесън, черен пипер, чили, карамфил и канела.
Ако не можете без сурови храни, яжте ги за обяд, когато храносмилането е най-активно. За вечеря е по-добре да готвите храна и да я ядете топла. Избягвайте мазни храни. Това се отнася за сирена и дълбоко пържени храни.
Масаж
Не забравяйте да се грижите за тялото и ума си. Най-добрият начин е да се масажирате с масло, за да успокоите капха доша. Вземете ленено или синапено масло. Добър ефект се наблюдава при употребата на масла от канела и камфор. Обградете се в червено или оранжево – няма значение дали става дума за храна, облекло или интериорни предмети. Важно е да се засили ободряващият елемент Пита, както вътрешно, така и външно.
Йога през късна есен
Прегледайте практиката си по йога и пранаяма. Добавете повече динамика към йога и седете по-малко на постелката. Сега е времето за динамична практика и стойки на ръце.
Включете в практиката си затоплящи пранаями, които изпълват с енергия – Уджаи на вдишване, Бхастрика, Капалабхати.
Не пренебрегвайте силата на ароматите. Топли уютни аромати като карамфил, канела, камфор и бор ще създадат необходимото настроение, успокоят и стоплят.

Пред нас е една проста и ефективна аюрведична рецепта, с която можете безболезнено да преживеете късната есен. Свеж въздух, топла храна, масаж, ярки цветове и успокояващи аромати ще ви донесат дългоочаквания баланс и хармония. И когато влагата и падналите листа вече за вас не са символ на депресията и меланхолията, можете да посветите време си на вътрешни практики и да следвате вълнуващия път на себеоткриването.