Масло Гхи. Как да сготвим и за какво полезно.
Гхи се получава чрез нагряване на краве масло с висока масленост. По време на процеса на готвене маслото се разделя на мазнини и протеинови частици. След продължително нагряване в маслото има по-малко лактоза, което го прави по-полезно за човешкото здраве.
Традиционно гхи се използва като съставка в аюрведическата кухня. Маслото от гхи се използва за терапевтичен масаж и като основа за мехлеми при лечение на изгаряния и акне. Маслото гхи се загрява по-дълго от обикновеното масло, придобива кехлибарен оттенък и богат вкус.
Гхи има по-висока температура на горене, което го прави идеален за пържене или задушаване на храна.
Можете да приготвите гхи у дома, като използвате обикновено краве масло с висока масленост. Разтопете маслото на слаб огън и го пречистете, като махате образуващата се бяла пяна. Продължете да нагрявате докато течността стане напълно бистра. Продължете да нагрявате още няколко минути, след което прецедете през марля и изсипете в буркан. Оставете да изстине напълно и приберете в хладилник.
Маслото гхи е източник на полиненаситени мазнини, от които тялото се нуждае за мозъчната дейност, производството на полови хормони и поддържането на имунитета.
Маслото гхи има положителен ефект също така върху функционирането на тънките черва и на храносмилателната система като цяло.
Маслото Ги – Подобрява храносмилането
Тъй като млечният протеин е отстранен от него и продуктът съдържа много пъти по-малко казеин и лактоза от обикновеното масло. Гхи е подходящ за всички хора, чувствителни към лактоза. Редовната консумация на масло гхи нормализира храносмилането и подобрява работата на червата.
Маслото Гхи Съдържа бутират
Гхи съдържа бутиратна киселина, която играе важна роля за здравето на храносмилателната система и има противовъзпалително действие. Няколко научни изследвания показват, че маслото може да помогне за поддържане на здравословни нива на инсулин. Поради съдържанието на бутират маслото гхи се препоръчва за профилактика на гастрит, чревни язви, артрит, диабет.
Маслото Гхи – Укрепва скелетната система
Маслото гхи е богато на витамини и минерали. Високото съдържание на витамин К помага за подобряване на съсирването на кръвта, а също така има положителен ефект върху здравето на зъбите и костите.
Именно витамин К е отговорен за увеличаването на количеството на специфичен протеин, който от своя страна поддържа нивата на калций в костната система. Изследването на клиничното хранене разглежда диета във фокус група от 2591 души. В резултат на това се установи, че недостатъчният прием на витамин К при жените е една от причините за намаляване на плътността на костната им структура.
Маслото гхи е богато на витамини и минерали. Високото съдържание на витамин К помага за подобряване на съсирването на кръвта, а също така има положителен ефект върху здравето на зъбите и костите. Именно витамин К е отговорен за увеличаването на количеството на специфичен протеин, който от своя страна поддържа нивата на калций в костната система. Клинично изследване на храненето разглежда диетата на фокус група от 2591 души. В резултат на това е установено, че недостатъчният прием на витамин К при жените е една от причините за намаляване на плътността на костната им структура.
Маслото гхи е богато на витамини и минерали. Високото съдържание на витамин К помага за подобряване на съсирването на кръвта, а също така има положителен ефект върху здравето на зъбите и костите.
Именно витамин К е отговорен за увеличаването на количеството на специфичен протеин, който от своя страна поддържа нивата на калций в костната система. Изследването на клиничното хранене разглежда диета във фокус група от 2591 души. В резултат на това се установи, че недостатъчният прием на витамин К при жените е една от причините за намаляване на плътността на костната им структура.
Маслото Гхи – стимулира загуба на тегло
Гхи съдържа средноверижни мастни киселини, които също така са в изобилие в кокосовото масло. Те спомагат за изгарянето на мазнините и ускоряват метаболизма. Научните проучвания, проведени през 2015 г., показват, че триглицеридите могат да помогнат за намаляване на телесното тегло и общите телесни мазнини. Линоловата киселина, която се съдържа в маслото гхи, също влияе на тялото.
Маслото Гхи – Най важния аюрведичен елемент
Никоя друга съставка не се използва толкова широко в аюрведичните лекарства като гхи. Гхи също е най-доброто вещество за подготовка на тялото за вътрешна детоксикация в Аюрведа (Панчакарма). Една от причините за това е, че гхи е отлично средство за лечение на заболявания, причинени от дисбаланс в питта и вата дошите. Гхи балансира питта поради нейните студени и сладки качества и вата поради нейната масленост. Ето защо гхи се препоръчва през есента, когато горещите свойства на питта могат да се влошат след лятото. Но гхи има не само способността да балансира дошите, а и други свойства.
Уникална особеност на Аюрведа е използването на голямо количество маслени вещества при лечението. Масаж със сусамово масло или гхи балансира вата дошата, омекотявайки нейната груба, суха природа. Самото масажно масло може да бъде много ефективно при вата дисбаланси като остеоартрит, стрес, безсъние и парализа. Въпреки това, гхи се използва по-често за орално поглъщане, отколкото за външен масаж. При аюрведичната детоксикация (Панчакарма) дозата гхи се увеличава всяка сутрин, за да се подготви тялото за прочистване. Пациентите също получават ежедневен маслен масаж, който отмива токсините от мастната тъкан, последван от парна терапия за извеждане на токсините на повърхността. След няколко дни те се елиминират чрез различни методи, като повръщане, използване на лаксативи и клизми, назална терапия.
Изследванията показват, че Панчакарма значително намалява нивата на 14 важни мастноразтворими токсични и канцерогенни химикали. Те биха могли да останат в тялото за дълго време, тъй като тялото обикновено отделя само водоразтворими химикали. Ежедневната употреба на гхи има потенциала да разтвори мастните токсини и да ги изхвърли в храносмилателния тракт за по-нататъшно елиминиране чрез процедура за почистване. Маслото Гхи е мощен детоксикатор. Заменете нездравословните мазнини с гхи и резултатът няма да закъснее. Опитайте да използвате гхи вместо олио в горещи ястия, печени изделия и сосове.
Прочети още за АЮРВЕДА И ХРАНЕНЕ