Днеска ще ви разкажа за 6 вида храни за борба с възпалението. По-често мислим за храната само в контекста на вреда или полза за външния ни вид и напълно забравяме за безценния принос, който оказва храната върху нашето здраве и благополучие.
И, между другото, някои продукти могат да намалят рисковете и да намалят до минимум последиците от хроничните възпаления в тялото, което е особено важно в студения сезон.
Противовъзпалителни продукти:
Омега 3 е нашият незаменим помощник. Максимално количество се съдържа в мазните риби (сьомга, камбала, есетра, сайра, атлантическа херинга, бели риби), но вегетарианците лесно могат да заменят рибата с храни, които също са богати на Омега-3. Сред тях: ленено семе, семена от чиа, конопени семена, синапено масло, боб, тиква, див ориз, боровинки, билки (карамфил, майорана, риган).

Зеленчуци. Рекордьорите по противовъзпалителни свойства са бялото зеле и брюкселското зеле. Те подпомагат производството на ензими, които детоксикират тялото и предотвратяват възпалението. Също така през зимата трябва да включите в диетата домати, спанак, червен лук, чушки и маруля.
Чиа ядки и семена. Орехите и семената от чиа са с високо съдържание на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини.
Плодове. Ярките плодове и горски плодове са богати на специални вещества – антоцианини, които се борят със свободните радикали, причиняващи много заболявания.

Чай. Катехините са най-силните антиоксиданти, открити в чая. Няколко чаши от тази ароматна напитка на ден не само ще ви стоплят, но и ще ви наситят с тези полифенолни съединения.
Подправки. Основните ни помощници са джинджифилът и куркумата. Куркумата е полезна при синдрома на раздразнените черва и болестта на Крон, а джинджифилът притъпява ставните болки при възпалителни състояния като ревматоиден артрит и остеоартрит.

Храни, които предизвикват възпалителни заболявания
За съжаление храната може не само да излекува, но и да изостри съществуващите проблеми. Черният списък включва:
Пържени с много олио или дълбоко пържени храни. Пържени картофи, понички и тесто не са най-добрият избор за хора с хронично възпаление.

Трансизомерни мазнини. Обърнете внимание на състава на храните и не купувайте храни, които съдържат хидрогенирани мазнини. Най-често се срещат в маргарина, печените и полуфабрикатите.
Захар. Бял хляб, брашно и сладкиши повишават нивата на кръвната захар, което от своя страна насърчава производството на цитокини, хормоноподобни протеини, синтезирани от имунната система и насърчаващи възпалението.

Алкохол. Пиенето на алкохолни напитки повишава нивата на кортизол и разсейва телата ни от борбата с възпалението. Освен това алкохолът възбужда апетита ви и рискувате да изядете много повече от безполезното от този черен списък.
Омега-6. За разлика от омега-3 мазнините, които ни помагат да се отървем от възпаленията, омега-6 в големи количества, напротив, ги провокират. Затова е по-добре да замените слънчогледовото и царевичното масло за салатен дресинг със зехтин или масло от авокадо.
Яденето на някои храни и избягването на други, разбира се, не гарантира незабавно излекуване от хронично възпаление, но може да предотврати заболяването или да облекчи хода му, доколкото е възможно.
Прочети още за Аюрведа и ханене