Универсални закони при аюрведично хранене
Храната е важен компонент за здравето на нашето тяло. От това какво ядем зависи външният ни вид и състоянието на тялото – състоянието на кожата, косата, тена, нивото на енергия и дори настроението.
Аюрведа разделя хората на няколко физиологични типа – доши. Всяка от тях трябва да поддържа в баланс чрез определен набор от продукти и комбинация от вкусове.
Независимо дали сте Вата, Пита или Кафа, за всички доши важат някои универсални закони, които трябва да се спазват при хранене. Следвайте тези принципи, така че вашата закуска, обяд или вечеря да са само от полза за вашето тяло:
Не се разсейвайте по време на хранене – оставете телефона си и се откажете от навика да четете на масата. Трябва да се храните в спокойна атмосфера и напълно съсредоточени върху ястието си – усетете вкуса, аромата, потопете се в процеса на хранене.
Не сядайте на масата в разстроено или раздразнено състояние. В противен случай просто ще приемете емоциите си. Преди да започнете да се храните, успокойте мислите си.
Преди ядене благословете храната, така че да е от полза за вашето тяло – можете да прочетете молитва или мантра или просто да си пожелаете приятна вечеря.
Яжте само когато сте гладни.
Пиенето по време на на хранене трябва да се извършва с топла вода на малки глътки, по-добре е да се избягва голям прием на вода преди и след хранене в продължение на поне 1 час.
Дъвчете старателно храната си и не говорете с пълна уста.
Храната трябва да съчетава няколко вкуса, за предпочитане всичките 6 основни вкуса според Аюрведа – сладко, кисело, солено, пикантно, горчиво, стипчиво. Тези вкусове трябва да присъстват при всяко хранене, това ще позволи на тялото да получи всички необходими вещества и да избегне храносмилателни разстройства.
Трябва да започнете храненето си със сладки вкусове, тъй като сладките храни са най-трудните за организма и се усвояват по-дълго от другите. Последователността на вкусовете трябва да бъде следната: сладко – кисело – солено – пикантно – горчиво – стипчиво.
Продукти със сладък вкус:
- зърнени храни,
- бобови растения,
- млечни продукти
- захар,
- плодове,
- варени плодове и съцветия.
Продукти с кисел вкус:
- кисели плодове и горски плодове,
- млечни продукти,
- ферментационни продукти – туршии, оцет.
Продукти със солен вкус:
- всякакъв вид сол
- храна с добавена сол.
Продукти за овкусяване:
- подправки – черен пипер, чесън, горчица, джинджифил, карамфил, канела,
- някои зеленчуци – лук, репички, целина, патладжан.

Продукти с горчив вкус:
- листни зеленчуци – спанак, зелено и брюкселско зеле,
- маслини,
- какао,
- някои лечебни растения – пелин, родилка.
Продукти със стипчив вкус:
- нар, фейхоа, хурма, неузрели плодове,
- бобови растения,
- ядки, мед.

Кафа не трябва да прекаляват с консумация на сладък вкус, Пита трябва да внимава с консумацията на продукти с кисел вкус, а страстта към продуктите с горчив вкус води до дисбаланс в тялото на хората от Вата доша.
Следвайте универсални закони при аюрведично хранене, когато ядете и балансирайте приема на храна според вашия тип доша, така че храната да дава сила и енергия на тялото.
Още статии по Аюрведа и хранене
В София можете да пробвате Аюрведична храна в Веда Хаус