Какво да направите за укрепване на имунитета през зимата според Аюрведа

Зимата е идеалното време за поддържане на имунитета и сега ще ви разкажем какво бихте могли да направите за укрепване на имунитета през зимата според Аюрведа. Необходимо е да се насити тялото с хранителни вещества, за да се избегне липсата на топлина и енергия.
Използвайте ароматерапията като средство за укрепване на имунната система
За целта са подходящи етерични масла от мента, лавандула, чаено дърво, мащерка, евкалипт. Начини за използване на масла:
- Палете редовно ароматичната лампа
- Масаж
- Втрийте в кожата
Отървете се от стреса
Според Аюрведа имунитетът е сила, която се противопоставя на всякакви външни влияния, включително и психологически. Ето защо си струва да се обърне внимание на нивото на стрес. Една от причините е дисбалансът на дошите, който се проявява като:
Безпокойството е свойство на Вата доша. За възстановяване използвайте: топла храна, царевица, мляко, ориз, ядки, джинджифил, кардамон, канела. Медитирайте и правете уджайи пранаяма.
Гневът е питта доша. Избягвайте пикантните храни и намалете солените храни. През този период са ви необходими червени боровинки, грейпфрути, фурми, репички, домати, чушки, краставици. Не практикувайте асани, които натрупват топлина в тялото. Вместо тях са перфектни Пашчимоттанасана, Джану Ширшасана, Бадха Конасана.
Загуба на контрол на апетита – капха доша. Ще ви подхождат затоплящи, леки храни със стипчив вкус: череши, боровинки, круши, патладжани, броколи. За практика са подходящи асани, които загряват тялото, отварят гърдите: Дханурасана, Уштрасана, Матсиасана.
Разберете връзката между имунитета и храната
Не гладувайте. Яжте топли, обилни храни. През зимата гответе супи и зеленчукови яхнии. Също така яжте повече ядки, тиква, печени ябълки. В допълнение към подправките за укрепване на имунитета: кимион, копър, кориандър, джинджифил, черен пипер – добавете 5 популярни аюрведични растения към храната си:

Босилекът е свещено растение в Индия. Има приятен аромат, намалява нивата на стрес.
Амла (индийско цариградско грозде). Освен че укрепва имунната система, той нормализира храносмилането, помага на тялото да усвоява хранителните вещества.
Кардамон. Облекчава напрежението, отпуска. Може да се добавя към кафе, зеленчукови ястия.
Куркума. Подобрява кръвообращението, бори се с болестотворните бактерии. Добавете при готвене на зърнени храни и зеленчуци.
Кимион. Ускорява метаболизма и помага за усвояването на хранителните вещества от храната.
Пийте чай от джинджифил
Чаят от джинджифил е средство за профилактика и лечение на заболявания, укрепване на имунната система.

Рецепта: Залейте с 1 ч.л. нарязан корен от джинджифил с чаша вряла вода. Оставете да се запари. Напитката е готова. Можете също да добавите черен пипер или кардамон или всяка друга подправка, която харесвате и отговарят на вашата конституция на вкус.
Прочети още за Аюрведа и хранене