Три затоплящи напитки за зимните вечери
Джинджифил цитрусов чай
Една от затоплящи напитка, която помага да се затоплите в студеното време, да повишите имунитета си и да се справите с първите признаци на настинка е класическа рецепта на джинджифилов цитрусов чай.
Необходими съставки:
- топла вода – 500 мл;
- корен от джинджифил – 50 г;
- лимон, портокал и/или други цитрусови плодове;
- мед/стевия на вкус;
- подправки: няколко пръчици канела, карамфил, кардамон, анасон, сушена мента.
Смелете корена от джинджифил на каша с помощта на блендер или чопър. Нарежете цитрусовите плодове на кръгчета, добавете подсладител, подправки – и покрийте всичко с гореща, но не вряща вода. Оставете да вари за 10 минути.

Горещ кокосов шоколад
Тази напитка ще бъде отличен аналог на какаото за вегани и тези, които страдат от непоносимост към лактоза.
Необходими съставки:
- сурово какао на прах – 4 супени лъжици;
- кокосово мляко с масленост 10% – 100 ml;
- вода – 300 мл;
- мед/стевия на вкус;
- подправки: канела – 2 пръчици, ванилия – 1 шушулка (може да се замени с екстракт), люта чушка – 1 шушулка.
Изсипете кокосовото мляко в малка тенджера, добавете канела, ванилия и чили. Загрейте сместа и я оставете да къкри на слаб огън за 10-15 минути. След това добавете какаото, добавете вода и оставете да заври, като бъркате с бъркалка, за да не стане на бучки. Когато напитката заври, намалете котлона, добавете мед или стевия и оставете да престои 15 минути.
Готово!
Сега горещият шоколад може да се сервира на масата като предварително се филтрира, за да не попадне чилито в нечия чаша.

Смути от печена ябълка
Смути от печена ябълка е последна от затоплящи напитки с които искаме да ви запознаем днес.
Невероятно деликатна и ароматна напитка, която лесно може да замени десерт.
Необходими съставки:
- ябълки – 3-4 бр. големи или 5-6 средни;
- мед/стевия на вкус;
- бадемово мляко – 200 мл;
- смлени подправки: канела – 1 ч.ч., кардамон – ½ ч.л., индийско орехче и карамфил – по ¼ ч.ч.
Измийте и нарежете ябълките като премахнете костилките. Кората може да се остави. След това поставете плодовете в плик за печене. Добавете подправки и затворете плътно торбата. Сега съдържанието трябва да се смеси добре, така че подправката да се разпредели равномерно и да се сложи във фурна, която е предварително загрята до 200 градуса, за 20-25 минути.
Когато ябълките са готови, ги сложете в блендера, изсипете бадемовото мляко и добавете мед или стевия за сладост. След това смелете всичко до постигане на еднородна смес. Готовото смути може да се разлее в чаши, гарнирани с пръчици канела.
