Как да подсилим имунитета с пикантни храни.
Това което ядем, влияе не само на това кои сме, но и на това как се чувстваме. И тази връзка не бива да се подценява: правилните храни наистина могат да имат удивителен ефект върху тялото ни, подобрявайки работата на всички негови функции. Днес най-важният въпрос за храненето е кои храни повишават защитните функции на тялото? Освен зеленчуците и плодовете, богати на витамини, пикантните храни и подправките имат положителен ефект върху имунитета, но и те трябва да се консумират с повишено внимание. Днеска ще разкажем кои топли храни трябва да бъдат включени в диетата ни в момента.
Джинджифил
Джинджифилът е едно от най-популярните лекарства за настинка от векове. Тайната на неговата ефективност се крие в сесквитерпените в състава му – вещества с антивирусно и имуномодулиращо действие. Пресният джинджифил стимулира производството на интерферон, първото вещество, което среща вирусите по лигавиците по пътя си. Той е този, който предотвратява прикрепването на вируса към лигавиците и блокира размножаването му. Също така джинджифилът е богат на витамини С, А, група витамини В, което го прави една от най-мощните храни, когато сте болни.
Пипер
Червеният и черният пипер също са чудесни помощници при настинка. Червеният пипер има мощни антисептични свойства, убива патогенни бактерии и гъбички. Благодарение на своите изгарящи свойства, той загрява и стимулира притока на кръв към храносмилателния тракт – сърцевината на нашата имунна система. Подобно на джинджифила, червеният пипер е богат на витамини и микроелементи с антиоксидантни свойства, което също има положителен ефект върху имунитета. И като приятен бонус, доказано е, че е ефективен за намаляване на теглото и ускоряване на метаболизма.
Черният пипер също не е по-лош от червения: има антимикробен ефект, има положителен ефект върху храносмилането и метаболизма. Заедно с червен пипер и други подправки, това е мощна смес за силен имунитет и защита от всякакви вируси.
Куркума
Подправка, чиито свойства имат имуномодулиращ ефект. Основната му активна съставка куркумин, която е основната съставка в кърито, отдавна е известна със своите лечебни свойства. Освен директния си антивирусен ефект, доказан с много експерименти, куркуминът има положителен ефект върху белодробната функция, което сега е особено важно. Доказано е, че редовната консумация на тази подправка в храната подобрява дихателната функция и има противовъзпалителен ефект. Но най-важното днес е, че лабораторните експерименти показват, че куркуминът инхибира размножаването на вируси, свързани с настоящия коронавирус. Има и доказателства, че намалява вероятността от усложнения след тежки вирусни инфекции, поради функцията си да блокира освобождаването на възпалителни цитокини.

Разбира се, списъкът с храни, полезни за имунитета, не се ограничава само до тези три храни, но именно тяхното действие е особено ефективно през опасен за организма период. Основното нещо е да запомните, че добрият имунитет е не само правилно хранене, но и цялостна защита за себе си, спазване на прости правила за лична хигиена и положителни мисли!