Какво Аюрведа препоръчва да ядем през зимата? Храната е най-доброто лекарство: Тези пет храни могат да ви помогнат да избегнете настинки, да подобрите храносмилането и да възстановите циркадните ритми през зимния сезон.

Кореноплодни: Тиквата, морковите, картофите и сладките картофи, които растат под земята през цялото лято, са богати на хранителни вещества, фибри, минерали, витамини А и С и антиоксиданти, което ги прави идеален избор за зимната трапеза.

Храни с високо съдържание на мазнини. Диета с високо съдържание на мазнини ще ви помогне да се затоплите през зимата и ще има положителен ефект върху възстановителните процеси в тялото ви. Добавете риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини към вашата диета или опитайте да готвите с зехтин, кокос или гхи.

Високо протеинови храни. Ако не сте вегетарианец, добре е да увеличите количеството животински протеин в диетата си. В противен случай може да се замени с протеин на прах, ядки, семена, спирулина и млечни продукти.

Ферментирали храни. Ферментацията, която първоначално е създадена за съхранение на зеленчуци през зимния сезон поддържа балансирана чревната микрофлора. Опитайте кисело зеле, ферментирало кисело мляко и сирене, за да разнообразите менюто си.

Храни с високо съдържание на фибри. Увеличете приема на фибри през по-студените месеци, за да поддържате здравословна функция на червата. Уверете се, че имате зърнени храни и много зеленчуци и плодове в диетата си. И не се притеснявайте за глутена: през есента и зимата количеството на ензима амилаза, необходимо за неговото усвояване и разграждане, се увеличава естествено в телата ни.

Прочети още за Аюрведа и хранене на нашия сайт