Как можем да влияем на сериозни заболявания чрез диета? Разбира се, генетиката оказва голямо влияние върху това колко дълго живеете. Начинът на живот обаче е много по-важен фактор, а храненето е голяма част от него. Ще ви кажа как избягването на месо може да увеличи продължителността на живота ви.
Знаете, че яденето на много зеленчуци е полезно за вас – но знаехте ли, че намаляване на потребление на месо също може драстично да удължи живота ви? Години изследвания показват, че столетниците ядат по-малко месо – и според някои проучвания вегетарианската диета може да ви осигури повече години живот на планетата – и по-добро качество на живот.

Като цяло, според проучвания, хората, които консумират най-много месо, имат повишен риск от рак, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, инфекции и други заболявания. За разлика от това, балансираната веганска или вегетарианска диета – с високо съдържание на антиоксиданти, ниско съдържание на наситени мазнини, достатъчно протеини и основни хранителни вещества – може да намали риска от заболяване и да увеличи продължителността на живота.
Ето как отказването от месо може да ви предпази от водещите убийци:
Сърдечно-съдови заболявания и инсулт
Зеленчуковата диета е с по-ниско съдържание на наситени мазнини – което често увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Веганските и вегетарианските диети също са с високо съдържание на фибри, антиоксиданти и калий. Едно проучване установи, че зеленчуковата диета значително намалява риска от сърдечни заболявания (с 25 процента). И по-ранни изследвания също показват, че диета без месо може дори да помогне за обръщане на съществуващото сърдечно заболяване.
Рак
Зеленчукова диета с високо съдържание на фибри и антиоксиданти предпазва от рак – а проучванията показват, че веганските и вегетарианските диети могат да намалят риска от рак с 8-15 процента. Животинските храни са с по-високо съдържание на наситени мазнини, което е свързано с по-висок риск от някои видове рак. И по-специално червеното месо значително увеличава риска от рак на белите дробове, гърдата, простатата и колоректален рак. Според един доклад всяка порция от 85 грама червено месо, консумирана ежедневно, увеличава риска от колоректален рак, рак на панкреаса и простатата с до 17 процента.
Болест на Алцхаймер
Плодовете и зеленчуците предпазват от когнитивни увреждания и деменция, а консумацията на големи количества месо – особено червени и преработени меса – е свързана с висок риск от деменция.
Едно проучване установява, че високият прием на наситени мазнини удвоява риска от болестта на Алцхаймер, а ненаситените мазнини – като тези в авокадото, маслините, ядките и семената – са свързани с по-нисък риск. Вегетарианските диети с високо съдържание на плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения подобряват концентрацията и предпазват от когнитивен спад. Според някои проучвания зеленчуковата диета може да забави или дори да обърне загубата на паметта.
Диабет
Диетата със зеленчуци е свързана със значително намален риск от диабет. Една от причините е, че хората, които спазват такава диета, са по-малко склонни да страдат от затлъстяване, водещ рисков фактор за диабет. Според изследвания веганите и вегетарианците имат най-нисък индекс на телесна маса. Той се увеличава с увеличаването на диетата на животински продукти, а хората, които ядат всичко, имат най-висок процент на наднормено тегло и затлъстяване.